โHoe vind ik rechtenvrije foto’s voor mijn website?โ
We zijn tegenwoordig zo gewend om de zoekmachine van google te gebruiken om informatie en afbeeldingen op te zoeken, maar waar komt deze informatie precies vandaan ? Met name fotoโs zijn natuurlijk gemaakt door personen die hier veel tijd en geld aan hebben uitgegeven. Het lijkt dan ook heel makkelijk om via Google een zoekwoord in te typen en duizenden fotoโs te vinden die je zou kunnen gebruiken voor jouw eigen website of blog. Doe dit alleen niet! Je kan hier namelijk een gigantische boete voor krijgen of zelfs een rechtszaak. De eigenaar van de foto heeft namelijk auteursrechten. Je steelt dus iemand zijn/eigendom en dat is een misdrijf. Hieronder geven we tips hoe je toch fotoโs op een veilig manier kan zoeken en gebruiken.
Toestemming vragen aan de rechthebbende van de foto
Vaak staat er bij een foto een naam of een bedrijfsnaam vermeld van degene die het auteursrecht heeft. Probeer contact te zoeken met deze persoon of bedrijf om op die manier toestemming te vragen om de foto te gebruiken. Lukt het niet om de persoon te vinden, gebruik dan de foto niet.
Maak gebruik van beeldbanken of rechtenvrije databanken.
Op internet kan je verschillende websites vinden waar je fotoยดs, onder bepaalde voorwaarden, kan vinden die rechtenvrij zijn. ย Vermeld de naam van de oorspronkelijk eigenaar van de foto er wel bij om problemen te voorkomen. De meeste beeldbanken zijn gratis in gebruik maar wil je gebruik maken van meerdere opties dan kan je een abonnement afsluiten. Lees de voorwaarden op elke site dan ook goed na en kies wat het beste past in jouw situatie.
Een aantal voorbeelden van beeldbanken zijn:
Unsplash
https://unsplash.com
Pexels
https://www.pexels.com/nl-nl
Pixabay
https://pixabay.com/nl
Canva
https://www.canva.com/nl_nl
123RF
https://nl.123rf.com
Google zoekfuncties aanpassen
Heb je toch geen zin om al de verschillende beeldbanken af te gaan op zoek naar de juiste foto dan kan je wel Google Images gebruiken, maar zorg ervoor dat jouw instellingen goed staan. Ga naarย โgeavanceerd zoeken naar afbeeldingenโ en gebruik het filter โgebruiksrechtenโ. Bedenk goed dat Google niet garandeert dat de gevonden afbeeldingen daadwerkelijk rechtenvrij zijn.
Krijg je toch een klacht?
Controleer dan eerst of de foto die je hebt gebruikt inderdaad onrechtmatig geplaatst is. Is dit waar, verwijder dan de foto direct en neem contact op met de eigenaar van de foto. Hopelijk is het verwijderen van de foto voldoende en kan dit op deze manier uitgesproken worden. Wordt er toch een schadevergoeding geรซist? Probeer dan zo goed mogelijk te onderhandelen en in te zetten op een schikking om zo een procedure bij de rechter te voorkomen. Lukt het niet om een schikking af te spreken en gaat het om een hoog bedrag? Schakel dan juridische hulp in.
Conclusie
Als je een foto van het internet wilt gebruiken is het dus erg belangrijk om goed te controleren of een foto auteursrechten heeft. Dit kan je veel ellende en geld besparen. De beste manier om een foto te zoeken is via de gratis beeldbanken die hierboven benoemd zijn, omdat hier een uitgebreide collectie te vinden is en je zeker weet dat je op deze manier geen fouten kan maken. Benoem voor de zekerheid ook nog de naam van de fotograaf erbij om je echt goed in te dekken.
Schrikt deze informatie je toch af en wil je liever extra hulp hierbij gebruiken? Neem dan contact met ons op en wij kunnen jou hierbij helpen.
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.